Ha már unod a bejglit és a telet, keress egy meleg helyet!

kisjepulo , 2016.12.26. 18:43

Két szelet bejgli és három tányér töltött káposzta között úgy gondoltam január végén, február elején el kellene menni pár napra valamerre. Fő szempont, hogy legalább 15-20 fok legyen napközben és legyenek olcsó fapados jegyek, amely 15-22 000 Ft-os oda-vissza jegyárat jelent kis kézipoggyásszal valamelyik nagy fapados légitársasággal. 

Gondoltam kereséseim eredményét megosztom veletek is, hátha kedvet kaptok ti is az utazáshoz.

 

1. Catania (Olaszország)

 

Tavaly itt jártunk és az autós közlekedést leszámítva nagyon tetszett Szicília. Sikerült több helyre is eljutnunk, megmásztuk az Etnát, azonban még bőven akad felfedezésre váró terület. 

forrás

Az ország ezen része olcsóbb az északi régióhoz viszonyítva, az emberek kedvesek és rengeteg a látnivaló. Ha további kedvcsinálóra vágytok, olvassátok újra januári posztomat a helyről: Télből a tavaszba - Szicília januárban

Eljutás és ár: WizzAir heti 2x üzemeltet járatokat innen és ide Budapestről. Az árak oda-vissza 15-22 000 Ft körül alakulnak, de ha rendelkeztek Wizzair Discount Club tagsággal akkor járatonként 2900 Ft-al olcsóbban utazhattok.

Szállás: Én leginkább az airBnB-t ajánlom a kezdő 8500 Ft-os bónusz miatt (erről bővebben ITT), de akadnak további lehetőségek is melyekről ITT írtam.

 

2. Malaga (Spanyolország) és Gibraltár

 

Malaga remek választás lehet a tavasz megtalálására ugyanis Spanyolország déli részén fekszik. Innen már afrika is csak egy Budapest-Pécs távolságra van így megfelelő célpont lehet. További érdekesség, hogy a várostól 120 km-re található Gibraltár. Ez a törpe állam - mely területe valamivel kisebb mint a budapesti 8. kerület - rendelkezik Európa egyetlen vadon élő majom populációjával is.

forrás

Malagának érdekessége, hogy itt született Picasso, valamint a városban megtalálható egy Picasso múzeum is. A város a tengerparton fekszik, így szép időben akár még napozni is lehet.

forrás

Malagáról Gibraltárba busszal lehet eljutni (vagy autóval). Buszjegyeket pedig ITT tudtok venni.

Eljutás és ár: WizzAir heti 2x üzemeltet járatokat innen és ide Budapestről. Az árak janár-februári időszakban a legkedvezőbbek. Oda-vissza 15-22 000 Ft körül alakulnak de ha rendelkeztek Wizzair Discount Club tagsággal akkor járatonként 2900 Ft-al olcsóbban utazhattok.

Szintén heti 2x repüli ezt a távot a Ryanair a wizz-hez hasonló árakon, azonban más napokon. Így jegyfoglalásnál érdemes mindkét légitársaság jegyeit megnézni.

Szállás: Én leginkább az airBnB-t ajánlom a kezdő 8500 Ft-os bónusz miatt (erről bővebben ITT), de akadnak további lehetőségek is melyekről ITT írtam.

 

3. Málta

 

Aki nem a bulizás vagy a tikkasztó hőség és tengerparton való punnyadás miatt szeretne Máltára látogatni, azoknak kifejezetten jó lehetőség lehet az év ezen részében utazni. Máltán rengeteg látnivaló van, valamint a helyi buszjáratokkal könnyen és olcsón bejárható mindkét sziget. 2 éve nyáron már jártunk itt (amiről még sajnos mindig nem írtam) de mindenképp szeretnénk visszamenni egyszer tavaszi időszakban is amikor zöldell a sziget.

forrás

Eljutás és ár: WizzAir heti 2x üzemeltet járatokat innen és ide Budapestről.  Oda-vissza 15-22 000 Ft körül alakulnak de ha rendelkeztek Wizzair Discount Club tagsággal akkor járatonként 2900 Ft-al olcsóbban utazhattok.

Ryanair is üzemletet ugyan Máltára járatokat Budapestről, azonban egyenlőre csak márciustól, így akkor is érdemes elgondolkodni egy máltai utazáson.

Szállás: Én leginkább az airBnB-t ajánlom a kezdő 8500 Ft-os bónusz miatt (erről bővebben ITT), de akadnak további lehetőségek is melyekről ITT írtam.

 

+1 Eilat (Izrael)

 

Eilat egy a vörös tenger partján fekvő város Izraelben, közel a Jordán határhoz. Inkább egyfajta üdülő város így rengeteg szállodát találhatunk itt, azonban érdemes lehet megfontolni egy kis kiruccanást az ősi Jordán városba Petrába is.

forrás

Fontos megjegyezni, hogy Izraelbe útlevéllel utazhatunk csak, azonban 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén nem kell külön vízumot igényelni.

Eljutás és ár: Ryanair heti 2x üzemeltet járatokat innen és ide Budapestről. Az oda-vissza jegyek 15-22 000 Ft körül alakulnak.

Szállás: Talán itt a sok szálloda miatt érdemesebb elgondolkodni a hotelekben vagy hostelekben történő szállásfoglaláson (bővebben ITT írtam). De ha többen mentek akkor az airBnB is egy opció lehet a kezdő 8500 Ft-os bónusz miatt (erről bővebben ITT).

 

Remélem tetszett az írás és kedvet csináltam egy D-vitamin kúrához illetve feltöltődéshez. Likeold facebook oldalunkat, ha pedig kérdésetek lenne, a kapcsolat menüpont alatti e-mail címen vagy facebook-on elérhettek.

 

Különleges Karácsonyi Vásárok Európában

kisjepulo , 2016.12.04. 23:09

Gondoltam, ha már egyszer beköszöntött a fagyos-szeles December, legyen valami jó és szívet melengető is ebben a hónapban, így felkutattam néhány különleges Karácsonyi vásárt, melyeket érdemes akár még az idén meglátogatni. Igyekeztem olyan helyszíneket összegyűjteni, hogy bárki választhasson a saját költségvetésének megfelelően, ugyanakkor felhívni a figyelmet az érdekesebb vagy éppen rendhagyóbb helyszínekre is, melyekről talán még nem is hallottatok.

forrás

Nézzük is a listát, melyben igyekszem kitérni minden hogyanra (?), milyenre (?), miértre (?) és mennyire (?).

 

Prága (Csehország)

 

Elsőként Prágával kezdeném mivel egy könnyen elérhető, megfizethető és gyönyörű városról van szó, így a karácsonyi vásáruk mellet sem szabad elmenni szó nélkül. Valamint finomak a sörök és a cseh ételek.

forrás

Helyszínek: Óváros főtere és Vencel tér (5 percre vannak egymástól) és még néhány kisebb vásárok a következő helyeken: Szent György bazilika, Prágai vár

Nyitva tartás: 2016. November 26 és 2017. Január 7 között (minden nap, beleértve a karácsonyi napokat is)

Helyi pénznem: Cseh korona (CZK) (Kattints az aktuális MNB árfolyamért)

Hogyan/mennyiért jussunk el ide:

Vonat – Egy irányba már 19 eurótól lehet jegyet venni a MÁV-nál budapesti indulással. További info itt: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/praga

Busz1 – Egy irányba a StudentAgency nevű busztársaságnál már 16 eurótól is kaphatunk egy irányú jegyet (Budapestről). Menetrendet itt találtok (angol): https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/praga

Busz2 – A Volán/Euroline buszaival is könnyen eljuthattok Prágába Budapestről irányonként 6000 Ft-ért. Menetrendet itt találtok: http://webelin.volanbusz.hu/nemzetkozi/elovetel/xticmain?lang=hu

Repülő -  Ez is egy opció bár drágább mint a fentiek. A Czeck Airlines közlekedtet járatokat Budapestről Prágába. Időben foglalva az oda-vissza jegyek ára ~30-40 000 Ft között szokott lenni.

Autó – Budapesttől Prága autópályán kb. 525 km-re van. Ha több ember (3-4) utazik egy autóban akkor ez a legolcsóbb alternatíva.

Szálláslehetőségek:

Hogy megkönnyítsem a választást, elsőként megemlíteném az AirBnB-t mivel ha első alkalommal foglalsz, és IDE kattintva regisztrálsz az oldalra, az első foglalásodból 8500 Ft kedvezményt kapsz. Ha még esetleg nem hallottál az oldalról, IDE kattintva minden fontosat megtudhatsz róla egy korábbi posztomból.

Ha nem airBnB akkor érdemes keresgélni még a következő oldalakon: www.booking.com, www.hotels.com, www.budgetplaces.com

 

Milánó (Olaszország)

 

Milánóról már írtam egy korábbi posztomban, azonban a karácsonyi vásárukat még nem említettem. Mivel délebbi illetve olasz városról van szó, nyilván nem kapjuk ugyan azt a hangulatot, mint más északabbi városokban, de ennek is meg lehet a maga varázsa, főleg Olaszország szerelmeseinek. Ha pedig ráuntunk a karácsonyi édességekre, megkóstolhatunk egy finom pizzát valamelyik étteremben.

forrás

Helyszínek: A legfőbb helyszín a Milánói dóm előtti tér azonban sok másik kisebb helyszíneken is rálelhetünk a karácsonyi hangulatra. A teljes listát itt találjátok (angol) http://www.wheremilan.com/highlights/milan-christmas-fairs-markets-2016/

Nyitva tartás: 2016. December 1. és 2017. Január 6. között

Helyi pénznem: Euro (EUR) (Kattints az aktuális MNB árfolyamért)

Hogyan/mennyiért jussunk el ide:

Repülő – Én ezt a módot tartom a legegyszerűbbnek, és ha nincs autónk akkor a legolcsóbbnak. Milánóba (Malpensa, fő reptér) majdnem minden nap reggel és este jönnek/mennek Wizzair járatok Budapestről így akár egy egynapos városlátogatás is megoldható. Valamint könnyen ki lehet fogni egy irányba 6-8 000 Ft-os jegyeket, ami igazán baráti. További infókat milánói egynapos városlátogatásról egy korábbi posztomban találtok ITT.

Vonat – bécsi átszállással juthatunk el vonattal Budapestről Milánóba, az ár irányonként 30-40 Euróba és sok zötykölődésbe kerül. További infókat erről a lehetőségről a MÁV (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/milano-verona) és az olasz vasúttársaság Trenitalia (http://www.trenitalia.com/tcom-en) honlapján találhattok.

Busz – Volán/Euroline járatok 2-3 naponta indulnak Budapestről kifejezetten magas árakon (általában bolognai átszállással). További infók a volán honlapján: http://webelin.volanbusz.hu/nemzetkozi/elovetel/xticmain?lang=hu

Autó – A repülős utazás mellett talán még az autós eljutás lehet alternatíva (bár jóval időigényesebb). Milánó Budapesttől majdnem 1000 km-re van. Négy személy együttes utazása esetén árban még egész jól jön ki az autó fogyasztásának függvényében.

Szálláslehetőségek:

Hogy megkönnyítsem a választást, elsőként megemlíteném az AirBnB-t mivel ha első alkalommal foglalsz, és IDE kattintva regisztrálsz az oldalra, az első foglalásodból 8500 Ft kedvezményt kapsz. Ha még esetleg nem hallottál az oldalról, IDE kattintva minden fontosat megtudhatsz róla egy korábbi posztomból.

Ha nem airBnB akkor érdemes keresgélni még a következő oldalakon: www.booking.com, www.hotels.com, www.budgetplaces.com

 

Brüsszel (Belgium)

 

A csokik, sörök és waffel avagy goffri szerelmeseinek igazán remek választás lehet Belgium. Itt ugyanis szép számmal találhatunk gyönyörűbbnél gyönyörűbb városokat is melyeket a karácsonyi fények és illatok még fantasztikusabbá tesznek. Az alábbiakban két lehetőséget vázolok fel, mindkettő Brüsszelből indul ki és az ország más-más vidékeire vezet.

forrás

Helyszínek: Brüsszel belvárosában a Grand Palace, Place St. Catherine, Vismarkt, Place De Brouckère, Bourse, Muntplein

Nyitva tartás: 2016. November 25. és 2017 Január 1. között, kivéve a karácsonyi ünnepnapokat

Helyi pénznem: Euro (EUR) (Kattints az aktuális MNB árfolyamért)

Hogyan/mennyiért jussunk el ide:

Repülő – A legkézenfekvőbb Budapestről Brüsszelbe (Charleroi) repülővel utazni mivel irányonként mind a Wizzair és Ryanair kínál már 6-10 ezer forintért repülőjegyeket. Charleroi-ból pedig busszal+vonattal juthatunk be a belvárosba kb. 10 euróért.

Szálláslehetőségek:

Hogy megkönnyítsem a választást, elsőként megemlíteném az AirBnB-t mivel ha első alkalommal foglalsz, és IDE kattintva regisztrálsz az oldalra, az első foglalásodból 8500 Ft kedvezményt kapsz. Ha még esetleg nem hallottál az oldalról, IDE kattintva minden fontosat megtudhatsz róla egy korábbi posztomból.

Ha nem airBnB akkor érdemes keresgélni még a következő oldalakon: www.booking.com, www.hotels.com, www.budgetplaces.com

 

Brugges (Belgium)

 

Brugges könnyedén elérhető Brüsszelből vonattal, egy kis ékszerdoboz város. A karácsonyi időszakon kívül is érdemes meglátogatni, hiszen ódon épületei és falai, valamint a várost átszelő csatornák/kanálisok önmagában garantálják a remek hangulatot.

forrás

Helyszínek: Brugges főtere és egyéb kis terek a történelmi belvárosban

Nyitva tartás: 2016. November 25. és 2017 Január 1. között

Hogyan/mennyiért jussunk el ide (Brüsszelből):

Legegyszerűbben Bruggesbe vonattal juthatunk el Brüsszelből, az oda-vissza vonatjegy ára interneten vásárolva hétvégenként 15,2 euro (WEEKEND TICKET INTERNET). További információk a belga vasutak honlapján (angol): http://www.belgianrail.be/en/Default.aspx

 

Bassenge (Belgium)

 

Bassange Belgium keleti részén helyezkedik el és itt egy egészen érdekes karácsonyi vásárt látogathatunk meg, ugyanis a föld alatt egy több mint 2000 éves barlangrendszerben helyezkedik el. A karácsonyi vásár neve Grottes de Wonck.

grottes-wonck_1.jpg

forrás

Helyszínek: Grottes de Wonck

Nyitva tartás: Minden évben csak néhány napig van nyitva, 2016-ban December 11 és 13 között (további információk itt: http://en.ardennes-etape.com/holiday-ardennes-Caves-45/Les-grottes-de-Wonck-3411.html )

Hogyan/mennyiért jussunk el ide (Brüsszelből):

Ide is Brüsszelből indulva vonattal illetve onnan buszra átszállva juthatunk el, hétvégén szintén 15,2 euróért (WEEKEND INTERNET TICKET). Mivel a barlang bejárata kívül esik a városon, így azt a nyitva tartás hétvégéjén ingyenes buszjárattal közelíthetjük meg a TEC busztársaság bassangei megállójából.

http://www.belgianrail.be/en/Default.aspx

 

Colmar (Franciaország)

 

Colmar egy a Német-Svájci határ közelében lévő Francia település. Sokan úgy tartják mintha egy Grimm meséből kelt volna életre a város. Óvárosa a világörökség részét képezi és híres borairól, azonban karácsonykor elárasztják a meleg karácsonyi fények és illatok. Úgy érezhetjük magunkat ekkor, mint egy tündérmesében. Sajnos azonban az eljutás illetve a franciaországi árak miatt ez a helyszín nem tartozik az olcsóbb kategóriák közé.De azért beszúrok ide egy kis kedvcsináló videót:

Helyszínek: Belváros-Városközpont

Hivatalos oldal: http://www.noel-colmar.com/en/

Nyitva tartás: 2016. November 25 és December 30. között

Helyi pénznem: Euro (EUR) (Kattints az aktuális MNB árfolyamért)

Hogyan/mennyiért jussunk el ide:

Colmarba közvetlenül maximum autóval juthatunk el Magyarországról (1200 km). Azonban ha tömegközlekedéssel mennénk talán a legegyszerűbb lehetőség, ha Baselbe repülünk (easyJet) és innen busszal vagy vonattal tesszük meg a hátralévő 65 km-es utat Colmarig. A Basel-Colmar útvonal ára busszal nagyjából 10 euro irányonként.

Szálláslehetőségek:

Hogy megkönnyítsem a választást, elsőként megemlíteném az AirBnB-t mivel ha első alkalommal foglalsz, és IDE kattintva regisztrálsz az oldalra, az első foglalásodból 8500 Ft kedvezményt kapsz. Ha még esetleg nem hallottál az oldalról, IDE kattintva minden fontosat megtudhatsz róla egy korábbi posztomból.

Ha nem airBnB akkor érdemes keresgélni még a következő oldalakon: www.booking.com, www.hotels.com, www.budgetplaces.com

 

Bécs (Ausztria)

 

A bécsi az egyik legrégebbi karácsonyi vásárok egyike Európában (több mint 700 éves múltra tekint vissza). Bár sokan ismerik, mivel tényleg remek hely a karácsonyi hangulat megteremtésére így mindenképp szerettem volna betenni a listába. Rengeteg helyszín és színes program a szomszédban.

forrás

Helyszínek:

- Christkindlmarkt am Rathausplatz, 1010 Wien

- Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Wien

- Kunst und Antiquitätenmarkt zu Weihnachten, Am Hof, 1010 Wien

- Weihnachtsmarkt auf dem Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien

- Adventmarkt, Mahlerstraße, 1010 Wien

- Adventmarkt, Oberes Belvedere, 1030 Wien

- Adventmarkt, Resselpark, 1040 Wien

- Adventmarkt, vor der Kirche Maria Hilf, 1060 Wien

- Weihnachsmarkt, Spittelbergviertel, 1070 Wien

- Adventmarkt, Hof im Alten AKH, 1090 Wien

- Adventmarkt, Favoritenstraße/Quellenstraße, 1100 Wien

- Adventmarkt, Fußgängerzone Favoriten, 1100 Wien

- Adventmarkt, Meidlinger Hauptstraße, 1120 Wien

- Adventmarkt, Schloss Schönbrunn, 1130 Wien

- Adventmarkt, Am Platz, 1130 Wien

- Adventmarkt, Türkenschanzpark, 1180 Wien

- Adventmarkt, Franz-Jonas-Platz, 1210 Wien

Nyitva tartás: A legtöbb vásár 2016. November 11. és 2016. December 26. között vannak nyitva, de a pontos időpontokért érdemes ellátogatni a https://www.wien.info/hu/shopping-wining-dining/markets/christmas-markets oldalra.

Helyi pénznem: Euro (EUR) (Kattints az aktuális MNB árfolyamért)

Hogyan/mennyiért jussunk el ide:

Szervezett buszos utak - Bár nem vagyok a szervezett utak híve, de a bécsi karácsonyi vásárokra talán ez az egyik legolcsóbb eljutási lehetőség. Az utazási irodák Budapestről már 3500 Ft-ért kínálják szabadprogramos egynapos útjaikat.

További lehetőségek a vonat, busz, autó. Igazából mindegyik megéri, hiszen Bécs csupán 250 km-re helyezkedik el Budapesttől.

Szálláslehetőségek:

Hogy megkönnyítsem a választást, elsőként megemlíteném az AirBnB-t mivel ha első alkalommal foglalsz, és IDE kattintva regisztrálsz az oldalra, az első foglalásodból 8500 Ft kedvezményt kapsz. Ha még esetleg nem hallottál az oldalról, IDE kattintva minden fontosat megtudhatsz róla egy korábbi posztomból.

Ha nem airBnB akkor érdemes keresgélni még a következő oldalakon: www.booking.com, www.hotels.com, www.budgetplaces.com

 

További HAZAI helyszíneket illetve programokat pedig a következő oldalon találhattok:

http://www.utazzitthon.hu/karacsonyi-programok.html

 

Ha tetszett a poszt oszd meg és likeold facebook oldalunk

Címkék: prága ausztria bécs vásár európa karácsony december brüsszel olcsó élmény ryanair milánó belgium különleges wizzair karácsonyi 2016 colmar

 

AirBnB - Hogyan aludj másnál olcsón?

kisjepulo , 2016.10.25. 23:38

Kicsit régen írtam már beszámolót, most sem az fog következni hanem úgy gondoltam írok egy kicsit az airBnB-ről miután már az elmúlt 1 évben többször is használtam ezt a remek szolgáltatást. Nyilván pár szót említek arról is, hogy mi ez az egész egyáltalán, de szeretnék kitérni arra is mit hol találsz az oldalon, hogyan érdemes foglalni, mire figyelj, és mivel teheted az első utadat/foglalásodat 8500 Ft-al olcsóbbá (illetve hogyan gyűjthetsz pontokat az oldalon amiket majd később szállásra költhetsz). Lássunk is hozzá.

forrás: airbnb.com

Mi ez az egész airBnB egyáltalán?


Nos az oldal eredetileg egy kaliforniai diák fejéből pattant ki aki az albérletében lévő egyik felfújhatós matracot akarta kiadni némi reggelivel megspékelve egy egyszerű honlapon keresztül (pluszbevételt remélve). Innen jött az oldal neve is amiben az air (levegő -> felfújhatós matrac) és a BnB -> Bed and Breakfast (ágy és reggeli) szavak/rövidítések keverednek.

Az oldal persze azóta szépen kinőtte magát, ma már nem csak felfújhatós matracokat és félig égett pirítóst kínálnak az oldalon hanem szobákat, szépen berendezett lakásokat, házakat, sőt komplett villákat is kibérelhetünk. 

Milyen jellegű szállások vannak?


Nos mint már említettem elég vegyes a felhozatal. Vannak, akik direkt albérlők helyett airbnbzőknek adják ki a lakásukat magasabb hasznot remélve (nyilván több munkával is jár). Ebben az esetben egy komplett lakást tudhatunk magunkénak. Természetesen a kiadók odaírják, hogy hány ember fér el kényelmesen a lakásban, milyen felszerelések találhatóak (wifi, hajszárító stb) és az árat is láthatjuk.

A fentiek érvényesek persze a többi változatra is, de néhányan csak a saját lakásuk egy szobáját adják ki. Ilyenkor együtt kell többnyire laknunk a lakástulajdonossal vagy azzal aki épp ott lakik. kicsit hasonlíthat ez egy couchsurfinghez, csak annyi különbséggel, hogy fizetünk is érte.

Aztán vannak persze olyanok is, akik csak egy ágyat adnak ki alkalmanként a lakásukban. Na hát ez már igazán couchsurfing jellegű, általában ezek a típusok a legolcsóbbak.

Illetve van egy negyedik kategória is, akik azt a lakást adják ki amiben amúgy ők élnek, csak ha van éppen aki kivenné tőlük, akkor elmennek arra az időre máshova (szülőkhöz, barátokhoz, nyaralni, stb).

forrás: hotel-r.net

Mit találok az airBnB oldalon?


Nos ha felmész az oldalra és komolyan gondolod a szálláskeresést, első körben szerintem érdemes regisztrálni. Ha itt most a legutóbbi szóra kattintottál akkor az én ajánlós oldalamon találod magad, ahonnan szintén tudsz kezdeni, akár új regisztrációt létrehozni facebook vagy google fiókkal, illetve a szokásos "adatok megadása" alapú regisztrációval.

Mivel az oldal nagy részét magyarra is lefordították (az oldal legalján bal oldalt lehet átállítani a nyelvet) így szerintem nem lesznek nagy problémái senkinek, de ha mégis akkor érdemes a google fordítóját használni. 

Tipp: Ha egy weboldal linkjét (URL) bemásolod a google translate-be majd ott beállítod, hogy miről/mire fordítson és jobb oldalt rákattintasz a fordított linkre, az újonnan megnyíló oldal már a google által lefordított lesz. Sokszor hasznos lehet.

Miután sikerült beregisztrálni, kezdődhet is a keresés (ez persze nem regisztrációhoz kötött, de ha foglalni szeretnénk akkor nem árt ha regisztrált felhasználók vagyunk). Itt beírhatjuk, hogy hol szeretnénk szállást, illetve melyik dátumtól melyik dátumig, valamint, hogy hányan mennénk. Üssünk egy entert és máris láthatjuk az aktuális kínálatot.

airbnb.PNG

forrás: airbnb.com

Ezután még szűrhetünk, hogy szobát, teljes ingatlant vagy közös szobát szeretnénk illetve egy csúszka segítségével azt is beállíthatjuk, hogy maximum mennyit áldoznánk egy éjszakára (itt érdemes figyelni, hogy a megjelenő árak éjszakánként értendők és nem tartalmazzák a takarítási díjat, azt csak akkor látjuk ha már rákattintottunk a szállásra). Az oldal jobb felén láthatjuk térképen is, hogy merre vannak az adott szállások. Itt közelíthetünk/távolíthatunk is a térképen.

Miután kiválasztottunk egyet kattintsunk rá és nézzük meg a lakásról szóló többi tudnivalót. Ezen az oldalon ha lefelé görgetünk láthatjuk a visszajelzéseket is azoktól akik már jártak ott. Nyilván ha több a negatív jellegű visszajelzés mint pozitív, inkább keressünk másik helyet. Továbbá a lap jobb szélén mindig látjuk, hogy az általunk megadott dátumokra mennyibe kerül minden költséggel együtt a lakás.

Itt azért mindig érdemes átbogarászni a kiválasztott ingatlan/szoba oldalát, nehogy később meglepetések érjenek.

Hogyan foglaljak?


Ha megtaláltuk álmaink szállását és már beregisztráltunk illetve bejelentkeztünk az oldalra, nincs más hátra mint lefoglalni. Itt megjegyezném, hogy amennyiben külföldre megyünk (és többnyire ebben az esetben airBnB-znek az emberek) érdemes tudni valamennyire angolul vagy az adott ország nyelvén, esetleg ha nem tudunk akkor kérjünk meg valakit aki tud és levelezik kicsit a szállásadóval.

reservation.jpg

Tehát a foglalás menete lépésekben:

 1. Regisztrálsz az oldalon (ilyenkor érdemes megadni emailt és telefonszámot, hogy igazolt felhasználó lehess)
 2. Bejelentkezel
 3. Ha kell nyelvet váltasz a lap legalján baloldalt (aztán visszamész a lap tetejére)
 4. Beírod a keresőbe, hogy hol van szükséged szállásra illetve mettől meddig hány személyre
 5. Megnyomod az Entert
 6. Megkapod a találatokat, ha akarsz szűkítesz ár szerint a csúszkával vagy bejelölöd milyen szállást szeretnél
 7. Rákattingatsz a szimpatikus szállások képére alul vagy a térképen (zoom-zoom), mindegyik új ablakban/tabon fog megnyílni
 8. Ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbbet akkor NEM lefoglalod a jobb oldali nagy piros gombbal, hanem előbb írsz a hirdetőnek, hogy arra az időszakra van-e szabad helye (találsz egy sablont lejjebb)
 9. Kontaktáláshoz a "Bővebben a hirdetésről/About listing" rész alatt a szállás oldalán van egy "Üzenek a házigazdának/Contact host" gomb, erre kell kattintani
 10. Itt látszik majd, hogy mikor szeretnél nála aludni, a szöveges részbe pedig valami ilyesmit érdemes írni:

Dear XY,

I and my friends/girfriend/family (1-10 person) would like to stay at your place between [date] and [date].
We hope during this period your apartment is free.

If yes, please send me a pre-approval and I will accept it.

Thank you in advance.
Best Regards,
YX

Ami magyarul valahogy így fest:

Kedves XY,

Én és a barátaim/barátnőm/családom (1-10 fő írd ide, hogy hányan) szeretnénk nálad lenni [dátum] és [dátum] között.
Reméljük ebben az időszakban szabad a lakásod.

Ha igen, kérlek küldj nekem egy előzetes jóváhagyást, hogy elfogadhassam.

Előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
YX

Tudom kicsit néhol magyartalan de nagyjából szó szerint akartam fordítani.

11. Ezután már csak várnod kell arra, hogy a szállásadód elfogadja a kérést (ha nem fogadja el, ismételd az 1-10 pontokat meg újra)
12. Ha a kérést elfogadta, utána meg tudod adni a bankkártyaszámodat az oldalon, ugyanis csak ezzel lehet fizetni
13. Ilyenkor az airBnB zárolni fogja a szállás árát a kártyádon (tehát erre érdemes felkészülni) ez nem azt jelenti, hogy le is veszik a pénzt, hanem csak azt, hogy nem férhetsz hozzá
14. Ezután (ha a házigazda amúgy nem írná meg) érdemes egyeztetni, hogy mikor érkezel illetve, hogyan juthatsz be a lakásba (ennek számtalan módja lehet, erről majd később)
15. Miután pedig eljött az utazás napja illetve elfoglaltad a szállást és minden rendben, akkor az airBnB a kártyádon zárolt összeget automatikusan levonja és elutalja a szállásadónak
16. Azonban ha bármi gond lenne (nem tudsz bemenni a szállásra, nem éred el a tulajt stb.) mindenképp érdemes értesíteni az airBnB ügyfélszolgálatát, akik eddigi tapasztalatok alapján nagyon segítőkészek és magyarul is a rendelkezésedre állnak (sose ess pánikba, erről majd lentebb)

Tippek és Tapasztalatok

 
Először is néhány további tippet illetve "miért?"-et szeretnék megválaszolni majd megosztani néhány rövid történetet amit a saját bőrömön tapasztaltam meg, vagy barátnőm osztott meg velem.

forrás: immobilienbesitzer-muenchen.de

 • A szállásadóknak azért érdemes írni mielőtt foglalnál, mert első airBnB-s próbálkozásom során azt tapasztaltam, hogy ha csak rákattintok a jobb oldali piros gombra akkor egyből elkérik a bankkártyaszámomat illetve zárolják rajta a szállás díját. Ezzel nem is lenne baj, ha a szállásadók ilyenkor mindig elfogadnák a kérést. De amennyiben nem fogadják el úgy a szállás díja zárolva marad a számládon a bankod szabályzatában megadott ideig (általában 30 nap) aztán oldják csak fel a zárolást. Ez kellemetlen tud lenni ha éppen az egy hetes nyaralást foglalnád.. (megtörtént eset :))
 • Ha még sincs valami miatt szükséged a szállásra vagy nem tudsz elmenni, ilyenkor le lehet mondani. Ebben az esetben szállásadótól függően vagy visszakapod az egész pénzedet (zárolt összeget) vagy, ha a szállásadó mást határozott meg (minden szállás adatlapján le van írva) akkor csak egy részét (bár ez a 30 napos zárolás szerintem itt is fennáll).
 • Ha nem tudsz angolul, vagy más a szállásadó nyelvén, érdemes megkérni valakit, hogy segítsen foglalni.

 

Továbbá néhány tapasztalat. Én eddig háromszor szálltam meg így, egyszer Prágában, egyszer Salt Lake City-ben, harmadszor pedig Párizsban. Mindegyik más volt. Prágában egy lány lakását vettük ki, ebben a lakásban ő nem lakott, csak kiadásra tartotta fent. Nagyon kedves volt, hagyott nekünk cseh sört a hűtőben. Mikor megérkeztünk váltottunk néhány szót aztán el is ment, távozáskor pedig csak bedobtuk a kulcsot a postaládájába.

Második almalommal SLC-ben idén nyáron voltunk, itt csak egy szobát béreltünk egy 2 hálószoba+nappalis lakásban. A másik szobában állandó lakók voltak de egyszer se találkoztunk velük. Egy éjszakát töltöttünk itt, este érkeztünk, az ajtó számzáras volt így kulcs se kellett, mikor reggel felkeltünk már a "lakótársaink" elmentek, ezt onnan tudjuk, hogy hallottuk hajnalban a motozásukat. Aztán napközben kimostunk meg megszárítottuk a ruháinkat és elmentünk. Igazából senkivel se találkoztunk de mivel tökéletes volt a kommunikáció az oldalon keresztül a tulajjal ezért flottul ment minden.

Harmadszorra Párizsban szálltunk meg. Ez érdekes volt, mivel a srác, akinél foglaltuk a lakást alapvetően ott is lakott, csak hétvégére elutazott valahova és addig kiadta a saját lakását nekünk. Ott volt mindene, az egész élete. Ilyenkor mindig eszembe jut a bizalom dolog. Utazáshoz ez is kell (itt a kulcsot a lábtörlő alatt találtuk és a postaládába "adtuk le").

Ha már bizalom, hoznék egy kicsit negatív példát is, ugyanis barátnőm nyáron New York-ban szeretett volna airBnB-zni néhány munkatársával de sajna nem jött össze. A dolog úgy volt, hogy a kulcsot egy "mini széf" szerű dologból kellett volna kivenniük azonban a széfhez megadott kód nem nyitotta ki azt, mivel az előzetes en elküldött kódot időközben a tulaj megváltoztatta. Hiába hívták az illetékest,ő nem vette fel, végül sok keresgélés után egy hotelben töltötték az éjszakát.. Másnap azonban írtak az airBnB-nek a történtekről (dokumentálták fényképekkel, hogy nem nyílik a széf illetve hogy a lakásba se tudnak bejutni emiatt). Pár napra a panasz után visszatérítette az airBnB a lefoglalt szállás teljes összegét, kifizették a hotelszámlájukat és még kaptak mellé egy 80 dolláros airBnB kupont is, amit legközelebbi foglalásuknál felhasználhatnak. Ezt a példát nem elrettentésnek írtam, sőt inkább amiatt, hogy látszódjon a rendszer megbízhatósága és ügyfélközpontúsága.

Hogyan kaphatok első foglalásom alkalmával 8500 Ft kedvezményt?


forrás: animal-dream.com

Nos az airBnB üzemeltet egyfajta meghívásos rendszert, amivel Te is jól jársz meg az is, aki meghívott az airBnB-re. Ugyanis ha valaki meghív és beregisztrálsz az oldalra akkor egyből kapsz egy 8500 Ft-os kupont, amit az első foglalásod alkalmával írnak jóvá, tehát ha pl. az első szállásod 30 000 Ft-ba kerülne akkor azért csak mindössze 21 500 Ft-ot kell majd fizetned a kuponnak hála. Illetve az aki meghívott szintén kap egy ilyen értékű kupont azért mert a referáltja foglalt az oldalon keresztül.

Ez nyilván megéri mindenkinek, neked is meg annak is aki meghívott, illetve valószínűleg még az airBnB-nek is mert ha megtetszett ez a fajta szállás módszer, valószínűleg visszatérsz még az oldalra és ismét foglalsz.

Tehát ha a fentiek fényében kedvet kaptál egy a hoteleknél olcsóbb szállás formához és első alkalommal még az olcsónál is olcsóbbat szeretnél, akkor kattints az alábbi linkre ami hozzám tartozik, így Te is jól jársz mert olcsón utazol és támogatsz engem, hogy még több hasonló posztot írhassak, amit aztán elolvashatsz, illetve én is mert imádok utazni és egy olcsó szállás mindig jól jön nekem is.

Tehát a link még egyszer:

www.airbnb.com/c/mretfalvi

Remélem tetszett a poszt és sok hasznosat találtatok benne. Ha bármi kérdésetek van írjatok a kapcsolat menüpont alatt található email címre vagy facebook-on.

 

Címkék: utazás travel kedvezmény olcsó hogyan lépésről lépésre hogyan működik airbnb

 
2

Télből a Tavaszba - Szicília januárban

kisjepulo , 2016.02.06. 15:40 · 1 trackback

Üdvözlök újra mindenkit! Tudom már elég régen írtam de ez most megint így alakult. A legutóbbi bejegyzés óta persze utazgattam elég sokat, hátam mögött van egy hátizsákos vonatozós Európa túra is, de az írások elmaradtak. Most ugyan nem a korábbi utazásokat szándékozom pótolni, de álljon itt egy kis januári tavaszolás leírása Szicíliából.

Ez az út is a szokásos olcsó repjeggyel kezdődött mikor december végén épp repjegy keresgélős kedvemben voltam, aztán rá is bukkantam  2 remek wizzair jegyre (barátnőm és jómagam utazztunk) oda-vissza 16 000 Ft-ért Wizz Discount Club tagsággal (enélkül +12 000 Ft lett volna). Mivel van wizzair-es bankkártyám amivel gyűjtögetem serényen a pontokat így ez a 2 jegy majdnem ingyen volt, 2000 Ft-ot fizettem rá pluszban. Amúgy ahogy elnézem mostanában a Cataniai jegyárakat elég jól jártunk. Így javaslom, ha valaki Cataniába menne és nem ragaszkodik a nyárhoz de annál inkább a baráti repjegy árhoz december-január hónapokat célozza be.

Amúgy mi négy napra mentünk egy hosszú hétvégére péntektől hétfőig. Eddig heti kétszer repülte ezt a távot a wizz azonban ez a szám márciustól már háromra emelkedik a jelenlegi menetrend szerint.

Szóval hamar el is jött a várva várt péntek, néztük folyamatosan az időjárás előrejelzést, hogy milyen idő várható, de szerencsére nem kellett csalódnunk. Január végén kellemes 18-20 fokos meleg fogadott bennünket szikrázó napsütéssel (15 napos időjárás előrejelzés itt). A repülő út majdnem 2 óra, szép nyugalmasan telt.

Érdemes megemlíteni, hogy a secunál ferihegyen épp ilyen új átvilágítós kapukat/test szkennert teszteltek ami annyit tesz, hogy a szokásos fémdetektoros kapunál ha besípolsz akkor nem megmotoznak hanem egy fal elé kell állni (test szkenner) amivel "átvilágítanak" és látják ha van nálad valami aminek nem kéne ott lenni :). Szerintem kényelmesebb megoldás mint a motozás. Barátnőm ki is próbálta :D..

Miután megérkeztünk Catania repterére mivel feladandó poggyászunk nem volt így kisétáltunk a terminálból a tavaszba. Nagyon jó volt a ködös-esős Budapestről megérkezni a napsütésbe (receptre kéne felírni mindenkinek). Amint ez meg volt, elindultunk megkeresni az autókölcsönzőnk pultját. Néhány ugyan van a reptér épületében is, de a többség a főépülettől kb. 200 méterre van egy másik épületben. Itt megtalálható több mint 10 autókölcsönző, szóval van miből válogatni. Mi a Goldcar nevű helyen foglaltunk le autót előre a neten. Ez volt a legolcsóbb, és kínáltak (persze felárért) teljes körű biztosítást ami azt jelenti, hogy ha rommá töröd az autót akkor sem kell fizetned pluszba egy centet sem. Nekünk ez meg is érte, de erről majd később :). A Goldcar-nál amúgy a bérlés nekünk a 4 napra 100 euróba került biztosítással együtt. Ezért a pénzért kaptunk egy majdnem új Renault Clio-t (22000 km-el) 1.5-ös dízel motorral, légkondi meg minden földi jóval. A 100 euro mellé még ugyan levontak a kártyámról 76 euro-t "üzemanyag" címszó alatt, de ezt az összeget mivel teli tankkal vittük vissza az autót, így vissza is utalták a visszaviteltől számított 24 órán belül. Továbbá érdemes arra is felkészülni, hogy csak dombornyomott kártyával lehet fizetni (itt csak Visa és MC).

Miután megkaptuk a kocsikulcsot és kifizettem a bérleti díjat megkerestük az autót, beállítottuk a GPS-t a telefonon aztán indulhatott is a mandula, mentünk a szállásra. Itt szembesültem először igazán a dél-itáliai vezetési kultúrsokkal. A közutakon az emberek 99%-a úgy megy ahogy épp kedve van. Nem számít semmi, a sávok az utak 80%-án nincsenek felfestve, mindenki akkor megy és arra amerre épp kedve szottyan. Elsőre ez igen stresszes tud lenni, de azért a negyedik napra már egész jól megszoktam a dolgot.. Na de vissza a szálláshoz. Gondoltuk jó lesz nekünk ha a belvárosban foglalunk, így közel lesz minden, korábbi utazásoknál is sokszor bevált már ez a módszer hiszen így nem kell tömegközlekedni, közel van minden. Autóval már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyan kértünk a szállásunkat, hogy szeretnénk a szállás parkolóhelyét igénybe venni, ám ez utolsó este már nem sikerült, ugyanis elállták a bejáratot :).. Persze mikor használtuk se volt egyszerű a parkolás, az utcáról csak farolva lehetett beállni egy kapun keresztül a ház belső udvarára egy olyan egyirányú utcáról ahol jobbról-balról autók álltak. Középen épp, hogy el lehetett férni, és rendszeresen jártak autók és robogók mindkét irányból (igen még mindig egyirányú az utca). Ebből kiindulva érdemes megfontolni az autóbérlést illetve, hogy hol foglal az ember szállást. 

01_1.JPG

Maga a belváros kényelmesen bejárható gyalog is, itt nem is használtuk az autót csak a kisebb túráink során. A város főterén látható egy obeliszk/szökőkút (bár ottlétünkkor nem volt benne víz) aminek a talapzatát egy lávakő elefánt képezi. Maga az elefánt szimbólum amúgy sok helyen megjelenik Cataniában és környékén. Próbáltam megtalálni, hogy mi ennek a sok elefántszimbólumnak az eredete de igazából azok alapján amit találtam senki sem tudja pontosan. Vannak helyek ahol egy Cataniában élt varázslót említenek aki bárkit elefánttá tudott változtatni, más helyeken azt írják, hogy ez az erő és győzelem szimbóluma amiért anno Catania legyőzte Líbiát valami hámborúban. Más helyeken meg azt olvastam, hogy az elefánt a jó szerencse szimbóluma és ezért ez Cataniáé is, mivel egy vulkán lábánál fekszik ahol sok a földrengés, és a szerencse megmenti az embereket.

02.JPG

Tehát amint látható elég nagy misztérium ez, miért is van ott az elefánt. De azért érdemes szerintem megnézni és esetleg leülni a szobor lábánál. Tovább menve érdemes felmenni a dóm kupolájába is ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra és az Etnára. Aztán onnan tovább sétálni a Via Etnán, esetleg beülni egy étterembe vagy pizzázóba. Mi is csak bolyongtunk össze-vissza első este, illetve betértünk egy kis pizzázóba valamint egy iskolai focimeccs záró ünnepélyére ahol tüzijátékkal köszöntötték a nyerteseket (nálunk nem megszokott az ilyesmi ha jól emlékszem :) ). 

Bővebben Catania helyeibe, és a "mindenképp látni kell" vonatkozásokba nem szeretnék belemenni, arra ott vannak az útikönyvek. Árak tekintetében talán kicsit olcsóbb mint olaszország északabbi részei, de túl nagy olcsóságra nem érdemes számítani.

Este visszatértünk a szállásunkra és aludtunk másnapig, bár sajnos a főtérről beszűrődő zajok némileg korlátoztak ebben..

Szombaton délelőtt indultunk útnak a szállásunkon elköltött reggeli után melyet a tetőteraszon ejtettünk meg. Mivel ez egy egész magas ház volt, így szép kilátás nyílt az Etnára és a városra.

03_1.JPG

Ügyesen kiparkoltam a házból aztán neki is vágtunk, hogy meghódítsuk az Etnát (félúton beugrottunk egy Auchanba is kicsit bevásárolni). Ehhez Nicolosi felé kell venni az irányt, aztán onnan csak követni az Etna felé mutató táblákat. De ha GPS-el megyünk akkor oda a Rifugio Sapienza helyet érdemes beírni. Innen indul ugyanis a felvonó az Etnára ahonnan már csak "pár" lépés az egyik kráter (vagy pár perc zötykölődés). Persze el lehet jutni ide autó nélkül is, több helyi utazási iroda kínál egynapos kirándulásokat az Etnához (például itt).
Azonban mindkét esetben, akár szervezett úttal érkezünk ide, akár autóval és nem szeretnénk gyalog felkaptatni a hegyre akkor ki kell fizetnünk a felvonóért a 30 eurós oda-vissza útra szóló jegyet. Persze van aki inkább gyalog megy :)

04_2.JPG

Amúgy ilyenkor január végén még akad hó is az Etnán de mikor mi ott voltunk már síelni nem lehetett (nem mintha akartunk volna..). De szánkózni még bőven, árultak is ilyesmiket a szuveníresek.

Amint a felvonó felvitt minket a hegyre ki is szálltunk szépen, de meglepetésünkre itt is egész kellemes klíma fogadott. (Megjegyezném, hogy aki nem visz magával bakancsot/téli ruhát, ők itt fent is tudnak bérelni). Bár már délután volt és a jeep-es túrára már nem tudtunk aznapra bejelentkezni (ez 80 eur lett volna/fő) így elindultunk kettecskén az egyik füstölgő kráter felé. Kb. 40 percet gyalogolhattunk felfelé mikor már egész jól megközelítettük. Füstölgött is szépen, azonban vissza kellett fordulnunk mert a felvonó csak délután 4-ig üzemelt. (amúgy a legközelebbi kráterig a felvonó felső állomásától kényelmesen fel lehet sétálni kb 1,5 óra alatt, lefele meg lent van az ember fél óra alatt). Így szépen körbe selfie-ztük a tájat és elindultunk lefelé. Lent még ettünk egy kicsit aztán vissza az autóba és irány haza mert már esteledett (sajna január végén még itt is korábban sötétedik, kb este 6kor).

05_1.JPG

Másnapra Taormina illetve az Alcantara gorge (GPS: Gole Alcantare) szurdok volt betervezve. Azonban reggel még elmentünk az egyik helyi piacra ahol volt bolhapiac rész is. Elég érdekes volt, a húsok nagy részét például csak úgy az asztalra kirakva árulták. De találtunk egy jó kis pékséget egy aranyos néni volt az eladó, itt kicsit bevásároltunk "rámutogatós" technikát alkalmazva. Itt ki is térnék, hogy angolul nem vagy csak minimálisan beszélnek a legtöbb helyen szicíliában. Ezt olaszország nagyobb városaiban nem tapasztaltam ilyen szinten de itt elég limitált az emberek angol tudása. Sokszor ha beszélnek is akkor is keverik az angolba az olasz szavakat (kb fele-fele arányban). Érdekes, de azért kényelmesen el lehet boldogulni olasz tudás nélkül is.

Szóval a piacozás után elindultunk Alcantara Gorge felé. Igazából ez egy erdő szélén egy patak ahol egy bizonyos szakaszon egy nagy sziklafalba egy szurdokot mélyített a víz. Kb így tudom elmagyarázni. Azonban nyáron lehet fürdeni is benne, mi ezt most kihagytuk. Ezen felül a parkban van még egy nagy narancs/citrom liget is. Ottjárunkkor pont értek a narancsok (savanyú volt) de már szép színben pompáztak. Ezen felül megannyi más növény találhaó még a parkban szépen kitáblázva, hogy mi micsoda (lehet szedni kaktusz fügét is :D). Továbbá szinte az egész park területén van ingyenes wifi. A belépő 6 euro volt fejenként. Bár ebben az időszakban ha ismeri az ember a helyet akkor bejuthat ingyen is, ugyanis ha nem az autós parkoló felől közelítjuk meg a helyet, hanem az úton tovább megyünk még kb 200 métert, akkor ott van egy másik gyalogos bejárat ahol nem volt pénztár. Tehát ha itt jövünk ki-be akkor ingyen lett volna. Megjegyzem, hogy nyáron ott is van pénztár, meg nyáron a strand is benne van az árban, de ilyenkor sajna nem.

06_2.JPG

Nem a kép torzít, tényleg ilyen zöld volt minden..

07_1.JPG

Innen aztán némi narnacsal és kaktuszfügével megrakodva indultunk tovább Taorminába ahová délután érkeztünk. Ha az ember mondjuk délelőtt vagy reggel érkezik autóval én azt ajánlom, hogy inkább parkoljon le valahol a város szélén, aztán sétáljon be vagy üljön fel egy buszra. Taormina ugyanis gyönyörű kis ékszerdoboz de itt is megtalálhatók a szűk utcácskák, ezt csak tetézi, hogy hegyre/sziklára épült városról van szó. Nyilván aki vonattal/busszal érkezik azoknak nem kell a városi közlekedéstől félni. Mi végül egy domb tetején (közepén) a vár tövében parkoltunk le. Innen egy gyalogút vezet lefelé a városba és a görög színház is elérhető egy 20-30 perc alatt gyalog. Sajnos a színházba mi nem jutottunk be mert már délután 4kor bezárt (gondolom nyáron tovább nyitva van). De maga a város, a kilátás a tengerre, a hegyekre és az Etnára mindenért kárpótolt.

08.JPG

Miután kisétáltuk magunkat, felkaptattunk a hegyre vissza az autóhoz és irány vissza Cataniaba, ugyan még megálltunk egy tengerparti részen de ekkor már sötét volt szóval mentünk is tovább mert nem láttunk semmit sem. Este a szállásra érve nem tudtunk beparkolni mert elállták a bejáratot és persze sehol nem volt senki, ezt tetézte még, hogy a Szent Ágota napok/ünnepség megnyitója is ekkor volt szóval rengeteg ember volt az utcákon és autók minden mennyiségben. Így végül, kb 1 óra keresgélés után leparkoltam valakinek a garázsa előtt aztán ott is hagytuk az autót reggelig.

Másnap mikor indultunk az egyik erkélyről égtelen kiáltások és szitkok közepette találtuk magunk egy idős néni jóvoltából aki nehezményezte, hogy a garázs elé álltunk. De ezzel mit sem törődve gázt adtam, és kimentünk a homokos tengerpatra pancsolni picit. Bár nem volt kifejezett strand idő de azért kellemes 20-25 fok volt a napon és a víz se volt kevesebb 16 fokosnál így cipőimet lerúgva pancsoltam picit a tengerben is.

09_1.JPG

Innen már nem volt más hátra mint előre, közeledett repülőnk indulásának az ideje. Visszavittük az autót oda ahonnan elhoztuk. Bár néhány helyen meghúztam a kocsi oldalát a szűk utcákon illetve kicsit az első lökhárítót is, továbbá egy dísztárcsánknak is nyoma veszett, de hála a teljeskörű biztosításnak ezt senki nem nehezményezte..

Még ettünk búcsúzóul egy spagettit a reptéren, elköszöntünk a melegtől és a napsütéstől, aztán egy eseménytelen repülést követően megérkeztünk a sötétbe valamint az esőbe és ködbe búrkolózott Budapestre. Szép utunk volt. Remélem jövő januárban is eljutunk valami olyan helyre ahol kizökkenhetünk kicsit az itthoni téli sivárságból.

Megjegyzések:

Autópálya: Szicíliában akad néhány autópálya de nem kell attól tartani, hogy az ember véletlenül rákeveredne mert mindenütt fizetőkapuk vannak, tehát nem a matricás rendszer mint itthon. Egyik kapun bemegy az ember és kap egy "jegyet" aztán ahol meg kijön ott odaadja a jegyet, megmondják mennyit kell fizetni és már mehet is tovább (mint Horvátországban).

Vezetés Szicíliában: Nos az autópályáktól eltekintve fel kell készülni arra, hogy mindenki úgy közlekedik ahogy kedve van. Rendszeresen jönnek szembe az egyirányú utcákban is (ott is ahol egy autó is alig fér el), a közlekedési lámpák többsége díszként funkcionál, illetve tapasztalatom szerint a közutak 80%-án nincsenek a sávok felfestve (ha 4 sáv lenne akkor sem). De nem kell megijedni, csak menni meg esetenként dudálni. A negyedik nap végére már egész jól belejöttem a dologba..

Utazás tömegközlekedéssel: Ezt nem próbáltuk ki mivel autót béreltünk, de egyik munkatársam tavaly ősszel végig tömegközlekedett szicíliában és azt mondta könnyedén megoldható a dolog. Tehát elvileg ez sem lehetetlen, csak nyilván kötöttebb az ember a menetrendekhez. Mi ezt akartuk elkerülni az autóval.

Szállás: A szállások és áraik hasonlóak a többi olaszországi szállások áraihoz. Mi 85 eurót fizettünk ketten, három éjszakára Cataniában egy belvárosi hostelért (ami kissé zajos volt sajna). De külsőbb részeken szerintem találni olcsóbbat is. Illetve opció lehet az airbnb is (bár a belvárosban ez is egy árban van kb a többi szállással).

Érkezés repülővel: Cataniába közvetlenül Budapestről WizzAir-el juthatunk el majdnem 2 óra alatt. Persze előfordulhat csúcsidőben (nyáron, kora ősszel), hogy átszállással olcsóbban eljutunk például Alitalia-val. Maga a reptér közel van a belvároshoz (kb 3-4 km) és van buszjárat is ami bevisz a városba.

 

Navigálj ingyen és offline!

kisjepulo , 2015.03.01. 11:45

Ti is sokat kutattok mindig offline és ingyenes térképek (GPS) után utazás előtt amit letölthettek a telefonotokra?

Akkor abban a cipőben jártok mint én, de most itt a megoldás a maps.me applikáció keretében!

Az appot Androidra és iOS-re is le lehet tölteni

Android itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapswithme.maps.pro&hl=hu

iOS itt: https://itunes.apple.com/us/app/maps.me-offline-map-routing/id510623322?mt=8

Miután letöltötted az applikációt egyből le is töltheted (az appon belül) a számodra éppen szükséges országok térképeit akár autós navigációval is, és már mehet is a menet (a világ valamennyi országának térképe letölthető ingyen az alkalmazásba). További előny, hogy nem csak a térképet kapjuk meg ezzel, hanem további hasznos információk is találhatók a térképeken mint például múzeumok, hivatalok, híres épületek, posta stb. és mindez OFFLINE. Tehát miután letöltötted a térképet nem kell már többé internet kapcsolat a használatához, így könnyen és ingyen lehet külföldön is használni.

Az alkalmazás számomra egyetlen jelenlegi hátránya, hogy útvonalat csak adott országon/térképen (pl. USA-ban államok térképeit lehet letölteni) belül lehet tervezni. Így ha Magyarországról szeretnénk Horvátországba eljutni amihez letöltjük a Magyar és Horvátország térképeket, akkor nem tudjuk egyből azt mondani, hogy vezessen minket Pulába, először a Magyar határig kell útvonalat tervezünk, majd ha átléptük a határt utána tudjuk beírni a horvátországi címet.

Ezt a posztot nem reklámként írom mert sajna nem kapok érte semmi juttatást. De gondoltam megosztom veletek mert szerintem tényleg nagyon hasznos és nagyban megkönnyíti a navigációt utazás alatt akár városokon belüli mászkáláshoz is.

Címkék: mobil ingyen ingyenes gps navigáció offline android app ios applikáció maps.me

 

Hosszú horvátországi hétvége Pulában

kisjepulo , 2015.02.22. 23:40

A kora tavaszi napokon amikor az ember már vágyakozik a napsütésre és egy kis ringatózásra a tengeren érdemes elgondolkodni, hogy mit kezdjen majd az idejével mikor épp adódik egy munkaszüneti nap az évben és ezzel együtt egy hosszú hétvége. Nos velünk is ez történt tavaly mikor már nem tűnt túl messzinek a május elseje és a hozzá járó négy szabadnap. Így kitaláltuk, hogy le kéne menni kicsit a Horvát tenger partra kikapcsolódni. Továbbá a milánói csapatból Tomi autóvásárlásra is adta a fejét, így kézenfekvő volt, hogy felavassuk a járgányt egy hosszabb távon is.

Így el is kezdtük tervezgetni, merre menjünk mit csináljunk. Mivel a csapat nagyobb része (tehát rajtam kívül mindenki) Pécsett/Pécsen (kinek, hogy tetszik) lakik ezért ez lett az induló állomás, a célállomás pedig Pula, ami kb. 500 km-re van onnan. Ez az időszak (május legeleje) viszonylag még ott is holt szezon, így a szállásárak is alacsonyan vannak. Mi egy elég jó apartman hotelben foglaltunk szállást amiért fejenként a 3 éjszakáért 9-10 000 Ft-nak megfelelő Horvát kunát fizettünk (Tehát ~3000 Ft/fő/éjszaka). Ezért a pénzért kaptunk egy két szobás amerikai konyhás apartmant, egy nagy, a végtelennek tűnő tengerre néző terasszal. A szállást a www.hotels.com oldalon foglaltuk, itt egyébként már korábban is foglaltunk és elég jó helyeket ki lehet fogni ha az ember időben foglal (1-2 hónappal a megérkezés előtt). Ehhez jött még a benzin+autópálya költség ami fejenként kb. 12 000 Ft volt (a jelen benzinárak mellett ez idén 1-2 ezerrel olcsóbb lenne :)) illetve a belépők és étkezési költségeink melyet könnyen tudtunk korlátozni azáltal, hogy főztem többször is.

01.JPG

Így, hogy mindent szépen kikalkuláltunk el is indultunk Május elsején reggel egy szintén borongós napon négyen férfiak(??) és egy virtuális hölgy és egyben kalauzunk "Bori" társaságában (GPS hangot Borinak hívták...). Az utunk elég nyugalmasan telt, szépen legurultunk a sötétségből a napsütésbe. Kellemes idő fogadott minket, a szállást is könnyen megtaláltuk ami tulajdonképpen Pula szélén egy "nyaralófalu" volt. A mi szállásunknál még medence is volt. Miután kipakolásztunk Tomival egyből a hűs tengerbe vetettük magunkat és csak úgy lebegtünk a habok között. Na jó ennyire nem volt festői a dolog, ugyanis még elég hideg volt a víz (18°C körül). De egy csobbanást megért a dolog, aztán átmentünk a medencébe ami már kellemesebb volt. Miután kipancsoltuk magunkat és felfedeztük a környéket, Pulába is besétáltunk. Kb. 2-3 kilométerre lehettünk a belvárostól, de ottlétünk alatt többször is megtettük ezt az utat gyalog mivel nem akartunk vesződni a parkolással és annak esetleges költségeivel. Korzóztunk a mediterrán hangulatú utcákon, körbejártuk az arénát és élveztük a tengerparti város hangulatát. Visszatértünkkor pedig némi borozással zártuk az estét.

02_2.jpg

 Második napra egy kirándulást terveztünk amit a késői kelés sem hiúsíthatott meg. Így el is indultunk a közeli Brijuni szigetére. A szigetről azt kell tudni, hogy hajdanán Tito nyári rezidenciája volt itt (illetve még ma is itt nyaral a Horvát elnök). A sziget egy kis luxus hely lehetett a maga idejében de még most is bőven van mit nézni. Van állatkert (a benne lévő állatokat még Tito kapta ajándékba vagy azok szaporulata. Többek között látható egy még élő elefánt melyet Tito Indira Gandhi-tól kapott.), arborétum, több száz éves olajfák, római emlékhelyek, dínó lábnyom, és sok emlék a Jugoszláv időkből. A szigetre eljutni csak hajóval lehet (nem komp, saját autóval nem lehet behajtani).

03.JPG

A rendszer úgy működik, hogy megveszi az ember a jegyét ami az oda-vissza hajóútra szól, illetve jár hozzá egy kb. 4 órás idegenvezetés a szigeten (angol/német vagy horvát nyelven) melynek jelentős részét egy kis vonattal tettük meg. Nos mi ezt maximálisan ki is használtuk, mivel az angol csoport mi négyen és egy ázsiai pár voltunk. Idegenvezetőnk nagy alapossággal mesélt a szigetről és annak történetéről, látogatóiról. Igazság szerint többször is elmondta ugyan azt, amikor épp mást nem tudott mondani, így már betéve tudjuk, hogy Gina Lollobrigida és Sophia Loren is többször tett látogatást a szigeten és élvezte Tito vendégszeretetét :)... A jegy ára ebben a szezonban 170 kuna volt ami kb. 6300 Ft. További infókat ezen az oldalon találhattok: http://www.brijuni.hr/en/excursions sőt akinek pénztárcája engedi akár meg is szállhat a szigeten, elmehet golfozni, vagy inni egy pohár sört Tito tiszteletére.

04_1.JPG

Nos második napunkat teljesen ki is töltötte ez a szigetlátogatás, és mivel az idő is megkívánta a pulóver használatát, ezért a tengerben pancsolás el is maradt, ahogy a következő két napban is.

05.JPG

Harmadik napra Pula mélyebben való felfedezését terveztük kényelmes tempóban. Itt a fő látványosság az Aréna ahova érdemes bemenni. Persze lehet mondani, hogy csak kövek, de szerintem jó dolog az ókori világ lenyomata között sétálni vagy megpihenni. A város "tetején" pedig van egy erődítmény mely egyben múzeumként is szolgál, így ezt is megnéztük. Ha másért nem a kilátásért mindenképp érdemes felmászni ide. Pulának a történelmi belvárosán kívül persze van egy másik oldala is, ugyanis itt még bőven megtalálhatóak a Jugoszláv éra hagyatékai mint például a 10-15 emeletes panel házak illetve sok más "kocka" stílusú épület is. De ettől függetlenül szerintem szép kis hely elérhető közelségben.

06_1.JPG

Negyedik és egyben utolsó napon búcsút kellett intenünk a tengernek és Horvátországnak, azonban mielőtt az autópályára léptünk volna, tettünk egy kis kitérőt Rovinjba, ami Pulától kb 50 km-re található. Rovinj szintén tengerparti városka, jóval kisebb mint Pula, és a színes házai valamint a félszigetként a tengerbe nyúló belvárosa tesz jellegzetessé. 

07.JPG

Innen viszont már tényleg csak a hazaút volt hátra amit kényelmes tempóban meg is tettünk. Szerintem nagyon megérte ide elmenni, főleg, hogy én még sosem jártam Horvátország ezen részén, remek kikapcsolódás volt. Az egész út fejenként szállás+utazás+belépők+kaja kb 35-40 000 Ft-ba került. Persze ehhez kell, hogy legyen a társaságban egy autó ami tettre készen várja utasait az indulásra. Ahogy néztem a Horvát vasúti/buszos összeköttetéseket meg lehetett volna oldani az utat tömegközlekedéssel is, de az nagyobb szervezést igényel illetve árban is feltehetőleg több lett volna.

Pulát és környékét tehát szintén csak ajánlani tudom, akár tavasszal is (ahogy mi voltunk) ha nem a strandolás a fő cél a tengerparton, de szerintem egy kellemes hosszú hétvége eltöltésének ideális színhelye. (A képekért köszönet Gergőnek és Rolandnak)

Legközelebb Stockholmból jelentkezem beszámolóval :)

Címkék: utazás horvátország autó olcsó tervezés hosszú hétvége pula autós

 
2

Bohémia és a Kaktusz - hétvége Brnoban

kisjepulo , 2015.01.04. 21:41

Ez az utazás most nem egy olcsó repülőjeggyel, hanem egy ingyen szálláslehetőséggel kezdődött, mivel legkedvesebb (barát) barátnőm erasmuson töltött fél évet Brnoban. Így adva volt a lehetőség, hogy ellátogassak Csehországba, megkóstoljam a söröket és duhajkodjak kicsit :).

Alapból egyedül indultam, azonban velem tartott egy kisebb szív alakú kaktuszféle is, amit nálam felejtettek egy Valentin napi party után. Gondoltam vicces, ha egy kaktusszal utazok és azt fotózom (amúgy Kaktusz Valentin a becsületes neve) a különböző helyszíneken :D... Itt épp már készen állunk az útra

01_1.jpg

Odafelé vonattal vissza pedig busszal jöttem mert nekem időben/árban így jött ki jól. Amúgy busszal olcsóbb és gyorsabb lett volna odafele is menni, de mivel nem akartam szabadságot kivenni péntekre ezért inkább csúsztattam pár munkaórát és el is értem a 15:25-ös vonatot, ami a keletiből indult. A jegy ára 14 euro volt egy irányba. Igazából az az érdekes, hogy ugye ez egy teljes árú nemzetközi jegy és kb. 4500 Ft-nak felel meg (350 km). Míg egy teljes árú jegy Budapest-Pécs távolságra másodosztályon szintén ugyanennyibe kerül kb. (250 km) belföldön. Az utam elég eseménytelenül telt, a táj sem volt különösebben érdekes, és röpke 4:15 óra alatt oda is értem Brnoba. Első kép a vonatból

02_1.jpg

Az állomáson már várt rám Juci és el is mentünk a lakhelyére, ami esetünkben a Vinarska kollégiumot jelentette. Kissé szocreál de a célnak tökéletesen megfelelt, kaptam egy matracot amin aludhattam, szóval tökéletes szálláshelyem volt :D. Első este még néhány erasmusos társaságában el is mentünk sörözni egy nagyon hangulatos kocsmába és meg is kezdtük áldozatunk bemutatni a söristenek oltárán..

04.jpg

A sörök (meg amúgy kb. minden) a magyar árakhoz hasonlóan alakulnak, szóval nem kell tartani a csillagászati összegektől. A sörözgetés után még kicsit kószáltunk, aztán vissza a szállásra és el is tettük magunkat a következő napra.

Második nap kényelmesen felkeltünk és kicsit látni szerettem volna a várost is, így be is mentünk nézelődni, bár Jucinak volt valami egyetemmel kapcsolatos dolga, így én délelőtt egyedül néztem várost. Nagy segítségemre volt viszont egy remek civil kezdeményezés gyümölcse a USE-IT-MAP, vagyis egy térképes városkalauz, melyet helyiek készítenek a városukba tévedő turistáknak és ellátják őket olyan tippekkel is, amik az útikönyvekből esetleg kimaradnak. A térképeket néha meg lehet találni turinfós pontokban de lehet egyszerűbb letölteni a hivatalos honlapról. Természetesen nem csak Brnoról van ilyen térkép, hanem más városokról is. Itt találjátok őket: http://www.use-it.travel/ (angol)

Térképemmel felvértezve el is indultam a városba. Érdemes a sétát a főtéren kezdeni,  ahol egy nagy fekete had ne mondjam meg mire hasonlító oszlopszerű óra is található. Arra nem jöttem rá, hogy az időt hogyan kell leolvasni róla, de érdekes térinstalláció az biztos :). A belvárost gyalog elég hamar be lehet járni. Van a város egyes részei alatt egy eléggé kiterjedt pince/barlang rendszer is melyeket főként a piacokon/vásárokban eladásra szánt áruk tárolására használtak régen. Szépen meg van csinálva és be van rendezve, szerintem érdemes egyszer megnézni. Sajnos a belépő árára nem emlékszem de kb. 1500 Ft-nak megfelelő Cseh korona lehetett. Ami még nekem nagyon tetszett egy a főtéren lévő magas épület, amelynek a tetején van egy étterem/söröző illetve egy kilátópont is ,ahova ingyen kimehetünk. Hogy pontosan melyik ez azt a use-it-map-en meg lehet találni. Nyugodtan át lehet menni az éttermen és kimenni a tetőteraszra. Szinte az egész várost belátni onnan.

Mikor Juci végzett, elmentünk ebédelni egy Cseh étterembe, ahol helyi specialitásokat próbálhattunk ki, na meg persze söröket :)

05_1.jpg

Aztán még elsétáltunk a Petrov székesegyházhoz illetve a várhoz is, hangulatosak.

07_1.jpg

Este még benéztünk egy vizipipázós helyre illetve onnan még egy társasággal elmentünk bulizni is, másnap kicsit sokáig aludtunk ugyan de megkértem Jucit, hogy menjünk el a "vonatos sörözőbe". Attól vonatos söröző (amúgy étterem is egyben), hogy az egész éttermet modellvasút sínpályák, alagutak, "megállóhelyek" hálózzák be, illetve minden asztalhoz egy vasúti sín fut be. Ezeken a síneken hozzák a vonatok az asztalokhoz az italokat (az ételeket pincér hozza ki). Nagyon-nagyon tetszett nekem a hely, ahogy hallottam több ilyen étterem is van Csehországban illetve Angliában is.

08_1.jpg

Ezután még kimentünk a közeli tóhoz, ami nem is annyira kicsi mert nyáron még hajók is közlekednek rajta. Sokan járnak ki mikor melegebb van, strandok is vannak, kellemes hely. Bár ottjártamkor még hideg volt a pancsoláshoz. Ide villamossal a legegyszerűbb kijutni, hogy a jegy mennyibe kerül arra pontosan nem emlékszem mert elég sok helyen csúnya módon blicceltem.. összesen egy jegyet vettem az ottlétem alatt, kb 300 Ft-ba kerülhetett :). A tó után még visszamentünk a városba és találkoztunk pár kedves erasmusos hölggyel akiket Juci ismert, velük is felmentünk a főtéren lévő magas ház kilátójába illetve ittunk egy kávét/teát. Mivel ez volt a hazaindulásom napja is, így kicsit szomorkodva a távozás miatt de élményekkel telve indultam (illetve Kaktusz Valentinnel indultunk) haza.

 10.jpg

A buszom 17:30-kor indult Brnoból és 22:30-kor érkezett volna Budapestre, azonban a sofőr olyan jól nyomta a gázpedált Pozsony után, hogy 45 perccel előbb érkeztünk mint kellett volna. A buszjegy amúgy 4010 Ft-ba került, de ha nem Eurolines (volán), hanem Studentagency busztársasággal jövök, akkor kb 3500 lett volna a jegy (és még ingyen forrócsokit is adnak). De ezt már csak a buszomon tudtam meg a mellettem ülő cseh sráctól aki Magyarországon dolgozik és minden hétvégén hazajár a barátnőjéhez :).

Összességében nekem nagyon tetszett Brno, igazi pezsgő diákváros, sok lehetőséggel. Ha nem is lehet heteket, egy hétvégét (főleg nyáron vagy tavasszal mikor már melegebb van és strandolni is lehet) mindenképp érdemes itt eltölteni.

Legközelebb beszámolóval Horvátországból jelentkezem :)

Címkék: budapest hétvége utazás máv cseh csehország vonat olcsó keleti brno eurolines bohémia studentagency

 
3

Milánói egynapos

kisjepulo , 2014.11.01. 18:32 · 3 trackback

Ismét üdvözlöm minden kedves olvasómat! Lassan egy éve nem jelentkeztem friss írással, pedig azóta is jártam néhány helyen, de a bejegyzések idő és kedv hiányában eddig elmaradtak. Azonban most újult erővel vágok bele ismét az írásba, felelevenítve emlékeimet és tapasztalataimat. (A képek picit borúsak de az idő se volt szebb.)

A milánói egynapos kiruccanásunk is a szokásos, már-már jelmondattá váló "olcsó repülőjeggyel", no meg az olthatatlan utazási szenvedélyemmel kezdődött. Így egy borongós november elejei délelőtt, miközben épp a wizzair honlapján kutattam, rátaláltam néhány 6100 Ft-os, oda-vissza útra szóló repülőjegyre (wizz discount club tagsággal) melyekkel megvalósítható a reptéren alvós "egy napos" utazás Milánóba. Rögvest meg is kérdeztem bátyám és két barátom, hogy lenne-e kedvük hozzá, majd az igenlő válaszokat követve meg is vettem a jegyeket november 30 - december 1 közötti időpontra.

Mivel reggel 6:05-kor indult a gépünk Lisztferihegyről, ezért korán kellett kelnünk, és a MÁV+BKV kombóval jutottunk ki a reptérre a Nyugatiból indulva, majd átszállva a már megszokott 200E jelű buszra mely a bejáratnál tett le. Meglehetősen álmosan szálltunk be a gépbe, majd kb. másfél óra viszonylag nyugodt repülés után ki onnan, megérkezvén Milano Malpensa nevű (fő) repterére melyen már megfordultam korábban is. Innen pedig a malpensa expresszel mentünk be a városba. A városba bejutási lehetőségekről már írtam korábban ITT de érdekes módon azóta nem nagyon változtak az árak ugyanis egy oda-vissza jegy ára (ha aznap megyünk vissza mint mikor jöttünk) 15 EUR-ba kerül, ami nem éppen kevés az itthoni árakhoz viszonyítva de mivel mi csak egy napra mentünk így ezt a lehetőséget választottuk. Kb 40 perc alatt lehet így beérni Milánó fő vasúti pályaudvarára a Centralera ami egy többszintes pályaudvar így néha kicsit el lehet tévedni de azért a táblák segítenek az eligazodásban. Kicsit egy plázára vagy reptéri terminálra is hasonlít mert rengeteg bolt van ahol az öltönyöktől kezdve az apró csecsebecsékig mindent lehet kapni, és persze meki is van (ingyen WC lehetőség).

01.jpg

Így néz ki a vágányok felőli része. De amúgy vannak sokkal szebb részei is, szóval szerintem érdemes körülnézni. Itt váltottunk a tömegközlekedésre napijegyet ami 4,5 EUR-ba kerül, szerintem ez egész jó ár mert Budapesten sem olcsóbb egy napijegy. Ezzel is használhatjuk az összes közlekedési eszközt, szóval megéri (jegyárakról bővebben ITT ).

A pályaudvarról az 1-es (piros) metróval mentünk be a Dómig (DUOMO megálló) ahol a felszínre felérve, épp a dóm előtti térre érkezünk. A dóm látogatása ingyenes, így be is mentünk ha már ez Olaszország második legnagyobb temploma a római Szent Péter bazilika után. Az időnk kicsit ugyan esős/havasesős volt de ez nem szegte kedvünket, vígan fényképezgettünk és vártuk, hogy kisüssön a nap (persze nem nagyon sütött ki).

 02.jpg

Ha a dómmal épp szemben állunk és balra tekintünk (nem nehéz :) ) a Galleria Vittorio Emanuele II. "plázát" láthatjuk ami a 19. században épült bevásárlóközpont, tele luxusmárkákkal. A tömegre érdemes felkészülni de ide is érdemes benézni, hiszen a magas boltíves mennyezete fantasztikus látvány.

 03.jpg

Na és még egy kép róla belülről :)

04.JPG

Ezután sétálgattunk céltalan a városban míg el nem értünk a Castello Sforzescoig ami egy kastélyerődítmény Milánóban. Ennél többet sajnos nem tudok róla. Egyszer érdemes megnézni, ottjátunkkor éppen nagyban promózták a 2015-ös világkiállítást ami ugyebár itt lesz Milánóban :)

 05.jpg

Innen aztán tovább mentünk és a St. Maria delle Grazie templomba vándoroltunk, ahol az a bizonyos utolsó vacsora is fel van pingálva a falra Leonardo barátunk jóvoltából :) Ide azonban most sajnos nem sikerült bejutni mert ahhoz, hogy megtekinthessük érdemes érkezés előtt legalább 1,5-2 hónappal korábban megvenni a jegyet, ugyanis csak korlátozott számban látogatható a kápolna ahol ezt a műremeket találjuk. (Én láttam már korábban, 2012 nyarán de a többiek még nem). Azért ez nem vette kedvünket hiszen erre az eshetőségre már jó korán felkészítettem útitársaimat és bejártuk a kolostorhoz tartozó kerengős udvart.

 05_5.JPG

Miután jól kikerengtük magunkat tovább mentünk a béke kapuja vagyis a Arco della Pace felé aztán jól le is fényképeztük.

06.jpg

Ezt követően békésen átvonultunk eme diadalív boltozata alatt majd az út túloldalán ráleltünk egy kedves kis étteremre ahol hatalmas olasz pizzát ettünk és bort ittunk hozzá meglehetősen kedvező áron.

07.jpg

Jóllakottan távoztunk is a milánói focistadion irányába, ám szembejött velünk egy ingyen taccos kamion (valami rajzfilmet reklámoztak vele) és jó magyar szokás szerint el is fogadtuk az ingyen étket. Bár már nem igazán kívántuk "nadeingyenvolt" felkiáltással mégis megettük... Ezt követően, némi bolyongás ,kis eltévedés és tömegközlekedés után rá is leltünk a San Sirora.. (nem vagyok egy nagy focirajongó, szóval én nem voltam tőle elképedve, na de volt azért aki igen :) ).

 08.jpg

Mivel itt már erősen kezdett sötétedni/esteledni úgy döntöttünk ideje visszamenni éjszakai szállásunkra, vagyis a repülőtérre. Itt sok helyen próbálkoztunk míg végül ezt a helyet találtuk első körben alvóhelyünkül:

 09.JPG

Kicsit menekültként éreztük magunkat a kényelmesnek csak erős könnyelműsággel mondható fekhelyeinken, de a kép kedvéért persze úgy tettünk mintha legédesebb álmunkat aludnánk. Az éjszaka során párszor még alvóhelyet váltottunk, az utolsó emlékeim szerint a padló volt.. De azért szépen lassan eltelt az idő, 8:15-öt ütött az óra és a Milánó-Budapest wizzair járat a magasba emelkedett velünk. Kényelmesen bár kissé fáradtan de rengeteg élménnyel gazdagabban tértünk haza újra egy gyors, egynapos milánói túrát követően.

2013 december óta persze utaztam még sok más szép helyekre is, tehát a közeljövőben szeretnék még jelentkezni a következő helyekről, írásokkal: Brüno (Csehország), Pula (Horvátország), Stockholm (Svédország), Málta szigetei (Málta), Bled és környéke (Szlovénia)... és a lista mindig csak bővül :)

Címkék: barátok utazás alvás repülő olcsó milan reptér repülőjegy repjegy wizzair malpensa látnivalók egynapos miláno reptéri alvás

 
2

Volt egyszer egy Mehemed...

kisjepulo , 2013.12.26. 23:32

Még tavasszal beszéltük egyik barátommal, hogy nyár után, október-november környékén el kellene menni kicsit délre vagy keletre, kilépni a megszokott kerékvágásból..

Eddig tér csak el a történet eleje a megszokottól, ugyanis az út további része megint egy olcsó repjeggyel kezdődött :) Szokásos Wizz Air oldal lesős kedvemben voltam és egyszer csak megláttam amire nekünk pont szükségünk volt, oda vissza jegy 10 000 Ft-ért Isztambulba (wizzXclusive klub tagsággal). Fel is hívtam egyből jó barátom és szerencsémre benne volt a dologban, így egyből le is csaptam a jegyekre. 6 napra mentünk, szállást neten foglaltunk Isztambul Sultanahmet részén, fejenként 20 000 Ft-nak megfelelő líráért az 5 éjszakára. A hely egy két szobás lakás volt tulajdonképpen, ebből kaptuk meg az egyik szobát, volt egy közös nappali illetve fürdő és teakonyha, szóval számunkra tökéletes. (Hotels.com-on foglaltuk a szállást, eddig még nem használtam ezt az oldalt, mondjuk a szállás díját levonták egy hónappal érkezésünk előtt, pedig az szerepelt az oldalon, hogy helyben kell fizetni. Ekkor fel is hívtam a őket ahol azt mondták, hogy ez egy elég zsúfolt időszak és biztosra akarnak menni. Gondoltam legyen, úgyis megyünk, úgyis kifizetnénk, akkor tulajdonképpen mindegy is.)

Még pár szót ejtenék a vízumról mielőtt belekezdenék a történetbe (ami ugyebár kell Törökországba). A vízumot lehet helyben, az országba belépés előtt is megvenni/igényelni, valamint van lehetőség már előzetesen interneten is. Mi ezt a formát választottuk mert nem volt kedvünk sorban állni a reptéren. Igazából meg kell adni a személyes adatainkat (név, születési dátum, stb.) , útlevelünk számát és már lehet is a tovább gombra kattintani ahol bankkártyával tudunk fizetni. Érdekes volt, hogy én az Erste-s wizz kártyámmal nem tudtam fizetni mert mindig elutasított az oldal, de lakótársam Takszövetkezetes kártyáját meg simán elfogadta. Aki esetleg így szeretne vízumot venni az ezen a linken teheti meg (helyben vagy neten is egységes az ár, $20, 15 EUR, kb 4500 HUF): https://www.evisa.gov.tr/en/

Így október közepén egy szép vasárnapi délelőtt el is indultunk LisztFerihegyre repjegyünkkel, vízumunkkal és szállásfoglalásunkkal a zsebünkben. A szokásos útlevél ellenőrzés után még mászkáltunk kicsit a terminálban, aztán beszállításnál betereltek megint a "sátorba" és már repülhettünk is a két kontinensen fekvő városba. A repülésünk eseménytelen volt, időben indultunk és érkeztünk is. Megérkezésünk után, gondoltuk a Havatas busszal megyünk be a városba, mivel a wizzair az Isztambultól kb 50 km-re lévő Sabiha Gökçen repülőtérre (ázsiai oldal) repül (ha valaki az Atatürk-re érkezne akkor helyi tömegközlekedéssel könnyedén bejuthat a belvárosba, ha jól emlékszem egy metro és egy villamos segítségével). A Havatas busz egy útra 13 lírába kerül, van ugyan egy másik lehetőség is amivel kb. 8 líra lehet a bejutás, de esetünkben ott buszozni, hajózni és villamosozni kellett volna, így gondoltuk elég nekünk a busz és a villamos. Tehát a busz a Taksim (ejtsd: Takszim) térre vitt minket, ami egy elég magas pontján van a városnak (amúgy ez a modern Isztambul egy része, rengeteg szórakozóhellyel), innen kecmeregtünk le a partra ahonnan a T1 jelzésű villamossal könnyedén elértük Sultanahmet városrészt ahol a szállásunk volt. Egy ingyenesen letölhető Isztambul applikációnak hála, hamar meg is találtuk a szállást. Egyébként érdemes GPS-es okostelefonnal rendelkezőknek megnézni a googlePlay vagy az appstore-ban (mindenkinek ízlése szerint), hogy milyen Isztambul applikációk vannak, mert nagyon sok ingyenes és hasznos dolgot találhatunk (térképek, útileírások, túraútvonalak, tömegközlekedési menetrend, stb). 

Tehát a szálláson kicsit lepihentünk, és este indultunk felfedezni a környéket. Már az első lépteknél szembeötlött, hogy rengeteg a kóbor kutya és macska, de szerencsére a szelídebb fajtából mindegyik, így nem kell tőlük tartani. A mecsetek látványa fantasztikus, nappal és sötétben egyaránt. Közben megtalált minket egy gránátalmalé árus is, jópofa volt, vettünk is tőle.

granatalma.png

Elég sokat bolyongtunk még a belvárosban, aztán lassan-lassan hazatévedtünk és nyugovóra tértünk. Másnap reggel kicsit korábban ébredtünk mint terveztük, ugyanis reggel 6-kor megszólaltak a müezzin-ek és imára hívták a népet (hogy milyen hangon azt nem lehet leírni, azt át kell élni :D ....), mi ebből inkább nem kértünk és másik oldalunkra fordulva még kicsit aludtunk. Felkelés után azonban nappal is szemügyre akartuk venni Isztambult, így első utunk a kék mecsetbe vezetett. Belépés előtt mindenki kap egy zacskót amibe beteheti a cipőjét, mivel csak cipő nélkül lehet belépni a mecsetbe, de zokni maradhat. Volt aki próbálkozott olyannal, hogy a lábára is kötött zacsikat, de neki szóltak, hogy így nem lehet :).. Amúgy a mecset belül szőnyeggel van borítva, szóval nem kell tartani a felfázástól. Ez után mentünk tovább a Topkapi palotába, ami meglehetősen hatalmas és 45 líra a belépő. Ide szerintem érdemes egyszer ellátogatni, bár én hiányoltam kicsit, hogy berendezési tárgy alig akadt valahol a hatalmas termekben, de maguk a falak és épületek is meglehetősen szépek. Egyes teraszokról pedig szép időben lélegzetelállító látvány nyílik a Boszporuszra. Ezen a napon miután jól kibámészkodtuk magunkat a palotában, elnéztünk a bazárba is, vettem is egy kis vizipipát (alkudni kell pofátlanul mert amúgy nagyon sokat kérnének mindenért). Amúgy jó is, hogy este benéztünk ide, ugyanis többet már ottlétünk alatt nem lett volna rá alkalmunk, mivel másnaptól 4 napos ünnep kezdődött. Először egyik árus azzal riogatott bennünket, hogy minden zárva lesz a városban, többek között a bazár is. Szerencsénkre nem így volt, szinte minden nyitva volt (a bazárt leszámítva). Bár voltunk ilyen szegényebb negyedekben is sétálni, ott voltak teljesen kihalt utcák is ebben a 4 napban. Amúgy ez az ünnep valami olyasmiről szólt, hogy állatokat áldoznak fel és a húsukat meg szétosztják a szegények és az állatok között. Láttunk is rá példát :).. (Még este ittunk egy kis török teát illetve vízipipáztunk mellé, ahogy a helyiek is szokták.)

De ez már a következő nap volt amikor úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk az Adalar vagyis a Herceg-szigetekre (fél óránként megy hajó oda is vissza is, itt érdemes nézelődni hajómenetrend után: http://www.sehirhatlari.com.tr/en/timetable/karakoy-kadikoy-355.html ), azok közül is a legnagyobb szigetre, ahol hajdan a császári herceg lakja volt. A neve Büyükada. Mi Kabatas-ban szálltunk hajóra, az út ára egy irányba 5 líra és kb másfél óra mivel több helyen kiköt. Első megálló Kadiköy ahol a kikötő mellett látható az 1906-ban épült vasútállomás épülete is ahonnan hajdan indult a Bagdadig közlekedő Taurus Express. A Herceg-Szigeteknek amúgy érdekessége, hogy közlekedni csak kerékpárral, lovaskocsival vagy gyalog lehet (bár a mentők, rendőrök és tűzoltók azért ez alól kivételt képeznek). Mikor megérkeztünk, mi is béreltünk 1-1 bringát, egy napra 10 líra volt a bérleti díj, szóval nagyon megérte mert így könnyen be lehet járni az egész szigetet. Persze arra azért érdemes felkészülni, hogy az egész sziget dimbes-dombos, szóval vannak helyek ahol nehéz felfele tekerni, de lefele meg annál felüdítőbb gurulni utána :). Érdemes felmenni a sziget közepén lévő kolostorig is, bár maga a kolostor nem annyira nagy látványosság de a kilátás magáért beszél. Itt a hegy elég meredeken ível felfelé, ezért érdemes a bringákat ezen a ponton hátra hagyni az őrzött biciklitárolóban a hegy lábánál (1 líra/bringa) és  gyalogosan felkaptatni.

 Marci_IMG_1601.jpg

 Ezen a szigeten az egyik domb tetején szembesültünk a 4 napos ünneppel is. Ugyanis itt egy nagy fólia volt kiterítve amin éppen valami állat maradványait darabolták, egyesek meg nagy szemeteszsákokba pakolták a húst és abban vitték haza.. Lefelé gurulva a hegyről egy ember két gebe lovat vezetett felfele, lehet ők is hasonlóan végezték de ezt már nem vártuk meg.. Közben megnéztük Európa/Ázsia(?) legnagyobb fa épületének nevezett épületet ami anno a hercegi nyaraló volt. Nos siralmas állapotban van... helyenként már össze is dőlt, körbe van kerítve meg van egy őr is, gondolom, hogy ne hordják szét tűzifának. Még tekeregtünk erre-arra a szigeten, aztán visszatértünk Isztambulba.

Negyedik napunkat az Hagia Sophia meglátogatásával kezdtük, ide 25 líra a belépő. Ez az egykori görög katolikus majd iszlám templom/mecset ma múzeumként üzemel már csak. De mindenképp megéri bemenni mert valami fantasztikus látványt nyújt hihetetlen méreteivel és díszítettségével. Mondjuk folyamatosan felújítják és egy hatalmas állvány van az egyik oldalán jelenleg de még így is hihetetlen élmény. Bár a képek nem adják ezt vissza (legalábbis az enyém :)) de azért nézzétek meg:

Marci_IMG_1742 [50%].JPG

Miután kigyönyörködtük magunkat, a Ciszterna Bazilikával folytattuk, ami hajdanán víztározó volt. Ide is érdemes benézni, 10 líra a belépő és nagyon érdekes élményt nyújt. Még most is van benne víz amiben halak úszkálnak, és egy stég szerűségen lehet végigmenni az oszlopok között.

Marci_IMG_1808.jpg

Innen gondoltuk kicsit kijjebb megyünk a belvárosból és megkerestük a régi város fal egyik megmaradt részét. Ennek mentén érdekes látványt nyújtott, hogy a falban hontalan emberek laknak és mellette meglehetősen nagy kerteket művelnek a város közepén (hajdani szélén). De ez ahogy elnéztük senkit nem zavart, még körbe is volt kerítve. Gondolom ha látják, hogy szépen rendbe tartják akkor nem zargatja őket a város vezetése.

Marci_IMG_1821 [50%].JPG

Ezen a napon még nézelődtünk a városban, megnéztük a fűszerbazárt illetve felmásztunk a Galata-Toronyhoz is ahonnan jó lett volna a kilátás a városra ha nem naplemente után érünk fel mert hatalmas sor volt, és még az eső is esett :)..

Ötödik napunkon pedig tovább esett, bár csak délelőtt, itt egy jó kiadós alvással kezdtünk aztán betértünk az Archeológiai múzeumba is, láttunk sok követ kő hátán meg pár kő szarkofágot is. Délutánra aztán elállt az eső is, barangoltunk még amerre vitt a lábunk. Érdekes volt, hogy az óváros mellett közvetlenül milyen szegénynegyedek vannak. Mondjuk jó részük kihalt volt a már említett ünnep miatt.

Marci_IMG_1923 [50%].JPG

Utolsó napunk pakolászással és a haza indulással telt egészen addig amíg ki nem értünk a reptérre. Kiderült, hogy 2 órát késik a gépünk ami idő közben 4 órára növekedett. Mivel a wizzair-nek csak ez az egy járata van ide ezért a földi kiszolgálást is a celebi végzi és ezen kívül nincs nekik semmi féle kirendeltségük így a tájékoztatás meglehetősen akadozott. Azért másfél órás utánajárást követően (nagyon ráértem és gondoltam szerzek ingyen kaját az európai légiközlekedési jogokra hivatkozva, csak találtam valakit aki aztán intézkedhetett mert nemsokára megjelent két celebis ember akiktől aztán egy kis beszélgetés után kaját is sikerült "kicsikarni" így jómagam meg barátom és még vagy 150 utastársam jól lakhatott mekis kajával és mekis Ayran-al :D..

Marci_IMG_1956 [50%].JPG

Teli hassal könnyebb volt már a várakozás, végül meg is érkezett a gépünk aztán szép kellemesen be/fel/át/le szálltunk és meg is érkeztünk Budapestre. Közben félig kiolvastam még egy a reptéren vásárolt könyvet, szóval már ezért is megérte a kis késés, no meg az ingyen ebédért. Összességében jól éreztük magunkat és még szeretnék/szeretnénk visszamenni mert még sok felfedezni való van Isztambulban és Törökországban is. A budget-unk is elég jól alakult, mivel repjegyeket x-clusive club tagsággal vettük így az ajándékokat/szuveníreket meg a szép vizipipámat amit vettem leszámítva kb 65 000 Ft-ra jött ki mindennel együtt a kis 6 napos kiruccanásunk. Szerintem megérte. Bár mikor befejezem ezt a post-ot épp karácsony másnapja van, szóval kissé megkéstem, de azért remélem így is ad néhány olvasómnak inspirációt a következő utazásához.

Ja és aki esetleg nem olvasta, itt egy szintén remek isztambuli beszámoló a lokoszt blogon, innen is lehet ötletelni:

http://lokoszt.blog.hu/2013/10/10/isztambulba_isztambulrol_isztambulban

Címkék: törökország olcsó isztambul istanbul mecset

 

Semmering - Payerbach kirándulás

kisjepulo , 2013.10.09. 21:36

Ez a túra is egy ingyen jeggyel kezdődött.. Bár jelen esetben vonatjegyről volt szó, mivel még volt FIP jegyem Ausztriába így először gondoltam ellátogatok Salzburgba két napra, és kanapészörfölök egyet. Ez azonban nem jött össze mert nem találtam senkit aki ráérne/szabad lenne, így gondoltam kirándulok egyet valahol az Alpokban egy Budapestről könnyen megközelíthető helyen. Így esett a választásom a világörökség részét képző semmeringi vasútvonal nyomvonalát többé-kevésbé követő túraútra. Az út hossza Semmering és Payerbach között kb. 21 km.

A vonatom reggel 6:05-kor indult a keletiből szombaton, majd 2 óra 50 perc vonatozgatás után már át is szállhattam egyik railjet-ről a másikra (Graz felé induló vonatokat kell keresni) és roboghattam a 900 méteren fekvő Semmering vasútállomásra. Innen indul a túra, van egy kis emlékmű az állomáson, hogy a világörökség része (az árnyék az enyém :)..).

IMG_0895 [50%].JPG

Az út (élményeim szerint csak majdnem) végig ki van táblázva, illetve jelölve, hogy merre is kell menni. A lényeg, hogy mindig a Bahnwanderweg gőzmozdonyos logóját kell követni. Az út nagyon szép helyeken visz végig, bár igaz elég sok szintet kell menni, ugyanis itt a lényeg, hogy a sok völgy között rengeteg viadukt van és ahol a vonat a viaduktokon megy, ott bizony a vándornak le kell ereszkedni először a völgybe aztán fel kell kaptatnia a szemközti hegyre. Az út első 8 kilométerét sokan megteszik még nyugdíjasok is Breitensteinig. Ezen a szakaszon elég sok kilátó pont van és persze sok viadukt, jó képeket lehet készíteni és a táj mindenütt gyönyörű.

IMG_0903 [50%].JPG

És a keretezett kilátás:

IMG_0964 [50%].JPG

A hegyek és völgyek között való mászkálásban eléggé el lehet fáradni, valamint érdemes felkészülni arra, is hogy nincsenek források az út nagy részén (legalábbis én csak a cél előtt 1-2 km-el találtam, bár az életmentő volt) így megfelelő mennyiségű vizet tartsunk magunknál. Az út sok kis hegyi falun vezet át, bár kihaltnak tűntek de minden nagyon szépen rendezett volt, néha még embereket is láttam. Továbbá sok réten legeltek tehenek :)

IMG_1001 [50%].JPG

Természetesen mindenütt villanypásztor vigyáz rájuk (persze ez sok/legtöbb helyen itthon is így van).

IMG_0993 [50%].JPG

Az utat igazából bárkinek szívesen ajánlom akár a fél távot akár az egészet. Én ugyan elég tempósan tettem meg mert el akartam érni az utolsó vonatot (végül annyira jól sikerült, hogy egyel korábbit értem el), de Budapestről autóval Semmering 300 km-re van, szóval úgy is lehet menni, Payerbach-ból meg visszavonatozni az autóhoz. Semmeringben az állomáson van egy információs központ is, ahol ingyenes kiadványokat és térképet is szerezhetünk, bár az út során én egyszer se használtam őket. De aki inkább otthon nyomtatná ki vagy csak nézegetné, annak ideteszem:

IMG_1124 [50%].JPG

(Ha jobb-klikkelsz a térképre és aztán rámész a "kép megtekintése" menüre vagy csak lemented akkor nagyobb méretben is meg tudod nézni.)

Nekem tetszett az út és örülök, hogy elmentem ide, mindig is szerettem volna ilyen viaduktos hegyes-völgyes helyen túrázgatni és most ez is meg volt. Legközelebb talán Svájcba megyek :) (vagy itthon túrázgatok valami szép vidéken). Amúgy ha már a legközelebbnél tartok akkor az is itt van mindjárt. Ugyanis vasárnap indulok egyik barátommal az Európa és Ázsia határán fekvő városba, gondolom kitaláljátok, hogy hova...

Tehát legközelebb Isztambulból jelentkezem ;)

 

Kisjepulo